Ostanki fitofarmacevtskih sredstev

Ostanke fitofarmacevtskih sredstev lahko oddamo v trgovinah, kjer prodajajo fitofarmacevtska sredstva ali pa jih odnesemo v zbirne centre.

Pomembno je vedeti, da pravilno očiščena embalaža fitofarmacevtskih sredstev ni nevaren odpadek. Izjema je le embalaža FFS, v kateri so bila sredstva označena z oznako T ali T+, ki tudi po ustreznem čiščenju še vedno velja za nevarni odpadek.


Navodila za pravilno izpiranje embalaže
Prazno plastenko, ročko, steklenico ali pločevinko popolnoma izpraznimo tako, da jo za približno 30 sekund obrnemo navzdol, da v celoti odteče v rezervoar škropilne naprave. Nato izpraznjeno embalažo do četrtine njene vsebine napolnimo s čisto vodo. Previdno zapremo z zamaškom, stresamo, obračamo in vrtimo tako dolgo in temeljito, da z vodo dosežemo vse njene dele. Vodo od izpiranja izlijemo v rezervoar škropilne naprave in embalažo pustimo ponovno odtekati 30 sekund. Postopek ponovimo vsaj še dvakrat, dokler ni popolnoma čista.
Pri odpadni embalaži trdnih fitofarmacevskih sredstev (granulat, prah, WP, WG formulacije) smo pozorni na to, da embalažo temeljito izpraznimo. Odpadnih vrečk, kjer so bili granulati ali prah, ne izpiramo.